Skillnader

Här visas skillnader mellan den valda versionen och den nuvarande versionen av sidan.

Länk till den här jämförelsesidan

Both sides previous revision Föregående version.
Nästa version.
Föregående version.
sv:bini_kommunismen [2014/12/22 23:19]
titorelli
sv:bini_kommunismen [2015/04/12 21:08] (aktuell)
Rad 123: Rad 123:
 Nu sitter människorna återigen tillsammans på biografen. Men idag visas det ingen film så att de kan lättare kan fundera och prata med varandra. Det är faktiskt viktigt eftersom det inte är så lätt att skapa kommunismen. "Det är inte alls lätt",​ tänker människorna;​ "när vi avskaffar tingens herravälde måste vi akta oss för att inte införa människornas herravälde över varandra."​ "​Ja",​ säger några andra människor, "​kommunismen är ju det samhälle som avskaffar allt dåligt som människorna lider av under kapitalismen. Vi måste bara akta oss så att vi inte samtidigt återinför några dåligheter från tidigare samhällen. För bössmänniskorna uppförde sig ju som prinsessorna."​ Och sedan koncentrerar sig människorna väldigt intensivt på att de inte vill behärskas av människor något mer – inte av bössmänniskor,​ inte av chefsmänniskor och inte heller av prinsessor. "Det var redan rätt så bra att vi producerade så många ting och uppfyllde så många önskemål",​ säger människorna,​ "men arbetandet är fortfarande irriterande."​ "Det bästa vore", förslår en människa, "om vi avskaffade arbetet helt." "​Vilken bra, vilken utmärkt idé!",​ ropar de andra människorna. "​Varför har vi inte kommit på det tidigare? Maskinerna kan ju göra jobbet åt oss." ​ Nu sitter människorna återigen tillsammans på biografen. Men idag visas det ingen film så att de kan lättare kan fundera och prata med varandra. Det är faktiskt viktigt eftersom det inte är så lätt att skapa kommunismen. "Det är inte alls lätt",​ tänker människorna;​ "när vi avskaffar tingens herravälde måste vi akta oss för att inte införa människornas herravälde över varandra."​ "​Ja",​ säger några andra människor, "​kommunismen är ju det samhälle som avskaffar allt dåligt som människorna lider av under kapitalismen. Vi måste bara akta oss så att vi inte samtidigt återinför några dåligheter från tidigare samhällen. För bössmänniskorna uppförde sig ju som prinsessorna."​ Och sedan koncentrerar sig människorna väldigt intensivt på att de inte vill behärskas av människor något mer – inte av bössmänniskor,​ inte av chefsmänniskor och inte heller av prinsessor. "Det var redan rätt så bra att vi producerade så många ting och uppfyllde så många önskemål",​ säger människorna,​ "men arbetandet är fortfarande irriterande."​ "Det bästa vore", förslår en människa, "om vi avskaffade arbetet helt." "​Vilken bra, vilken utmärkt idé!",​ ropar de andra människorna. "​Varför har vi inte kommit på det tidigare? Maskinerna kan ju göra jobbet åt oss." ​
  
-Och precis så gör de. Istället för människorna arbetar helt enkelt maskinerna. Detta är inte längre något problem eftersom ​människorna ​nu inte är rädda för att bli arbetslösa. De är till och med glada över att bli arbetslösa. För då har de mer tid till att njuta. Och människorna säger: "Hela vårt liv var vi bara fabriksmänniskor,​ men från och med idag är vi bara livsnjutare."​ Nu är alla väldigt rika. Och det produceras allt fler saker. Saker som tidigare bara de riktigt rika hade. Och saker som ingen ens kunde föreställa sig under kapitalismen. Alla människorna blir nu högkvalificerade livsnjutare. Samtidigt börjar de att bli lite sega. Det vill säga de träffar inte de andra människorna lika ofta och pratar heller inte lika mycket med varandra. Det behöver de heller inte göra eftersom allting nu fixas av maskinerna. Helst ligger människorna på ryggen hela dagen och är uttråkade. När de öppnar munnen droppar druvsaften direkt på deras tunga och tofuduvorna ramlar ner från himlen. Men riktigt lyckliga är människorna ändå inte. +Och precis så gör de. Istället för människorna arbetar helt enkelt maskinerna. Detta är inte längre något problem eftersom ​de nu inte är rädda för att bli arbetslösa. De är till och med glada över att bli arbetslösa. För då har de mer tid till att njuta. Och människorna säger: "Hela vårt liv var vi bara fabriksmänniskor,​ men från och med idag är vi bara livsnjutare."​ Nu är alla väldigt rika. Och det produceras allt fler saker. Saker som tidigare bara de riktigt rika hade. Och saker som ingen ens kunde föreställa sig under kapitalismen. Alla människorna blir nu högkvalificerade livsnjutare. Samtidigt börjar de att bli lite sega. Det vill säga de träffar inte de andra människorna lika ofta och pratar heller inte lika mycket med varandra. Det behöver de heller inte göra eftersom allting nu fixas av maskinerna. Helst ligger människorna på ryggen hela dagen och är uttråkade. När de öppnar munnen droppar druvsaften direkt på deras tunga och tofuduvorna ramlar ner från himlen. Men riktigt lyckliga är människorna ändå inte. 
  
 När de ligger där på sina ryggar kommer människorna på att allting återigen bara kretsar kring dessa ting. Det enda som är viktigt för människorna är att de får tillräckligt av dem. Och alla nya, fantastiska färdigheter som de utvecklade när de gjorde allting själva i fabriken är som bortblåsta. "Vi vill ju göra allting själva och inte längre låta oss behärskas av någon eller något",​ säger människorna. "Och nu gör vi ingenting tillsammans längre. Och alla pratar bara med tingen. Då skakar människorna på sina huvuden: ”Nej, nej", säger de… Men mer hinner de inte säga för så fort de öppnar munnen faller en stekt duva rakt in. När de ligger där på sina ryggar kommer människorna på att allting återigen bara kretsar kring dessa ting. Det enda som är viktigt för människorna är att de får tillräckligt av dem. Och alla nya, fantastiska färdigheter som de utvecklade när de gjorde allting själva i fabriken är som bortblåsta. "Vi vill ju göra allting själva och inte längre låta oss behärskas av någon eller något",​ säger människorna. "Och nu gör vi ingenting tillsammans längre. Och alla pratar bara med tingen. Då skakar människorna på sina huvuden: ”Nej, nej", säger de… Men mer hinner de inte säga för så fort de öppnar munnen faller en stekt duva rakt in.